Hållningsproblem

Hållningsproblem har funnits i alla tider, men de senaste 10-15 åren har värk och smärta beroende på hållningsproblem både ökat i antal och gått ner i åldrarna.

Sitter du som en ostbåge?? Är gamnacken på väg??

Hållningsproblem har funnits i alla tider, men de senaste 10-15 åren har värk och smärta beroende på hållningsproblem både ökat i antal och gått ner i åldrarna. Nu är inte ovanligt med patienter i 12-15 års åldern. Jag är helt övertygad om att våra moderna datorer, paddor och smart-phones är en stor del av anledningen till problemet. Att sitta framför datorn i många timmar var ingenting vi gfjorde på den tiden den gamla hederliga skrivmaskinen fanns. Då kunde man bara skriva en sida i taget, sen var man tvungen att byta papper, eller kanske lägga in ett kopieringspapper mellan två sidor till exempel. Kort sagt så var det inte fullt så monotont som datorarbetet är idag.

Det är nu som hållningen och arbetsställningen är viktigare än någonsin, men det är inte alltid lika lätt i verkligheten, och med de fantastiska lap-top datorerna är det nästan omöjligt att ha en bra arbetsställning.

Vi vet idag att det är inte bara om man spänner sig vid stressiga situationer i arbetet som det börjar göra ont. Vi vet idag att om nacken sjunker ihop - den berömda ”gamnacken” - då kläms nerver och nervrötter ihop och protesterar genom att fyra av många olika retande ämnen ( exitatoriska aminosyror).

Även andra mjukdelar än muskler blir spända som ligament och ledkapslar och de strukturerna har många så kallade smärtreceptorer i sig. De signalerar smärta till hjärnans smärtcentrum och bara det räcker för att musklerna runt omkring ska spänna sig i rent försvar mot det onda. Det är en muskulär reflex som alla däggdjur har.

Det finns olika knep och tips och övningar för att hjälpa hållningen att återfå sitt optimala och lätta ursprungsläge.