spänningshuvudvärk

Nästan nio av tio kvinnor och två tredjedelar av männen har denna typ av huvudvärk någon gång.

Spänningshuvudvärk är ett vanligt och återkommande problem. I åldersgruppen 20-30 år drabbas 90% av alla kvinnor och 75% av alla män. Det är vanligt även hos bar och ungdomar. Med åldern avtar problemet.

Det finns många olika anledningar till huvudvärk, de flesta är ofarliga.

Men i några fall ska man som patient ska söka till sig sin vårdcentral och läkare på en gång. Det är dels är huvudvärken är urakut, om man aldrig haft så svår huvudvärk tidigare. Dels om man har hög feber och känner sig styv i nacken, om man får kramper eller svimmar. Dels om man för konstiga synbortfall, om man kräks och känner sig allmänpåverkad. Alla dessa symtom kommer plötsligt och man inte känner igen dem sedan tidigare.

Den vanligaste orsaken är att man spänner sig, ofta utan att veta om det. Spänninghuvudvärk är en molande eller tryckande huvudvärk som kommer smygande, blir starkare och försvinner långsamt. Värken är ofta dubbelsidig och känns som ett band runt huvudet eller som en tung mössa. Även käkarna och nackmusklerna kan kännas ömma och spända.

Har man haft samma huvudvärk länge är det osannolikt att det är farligt, även om det är påfrestande och obehagligt. Ju längre man haft huvudvärk desto mindre sannolikhet är det att det är en allvarlig sjukdom. Däremot är det så att ju längre man haft sin huvudvärk, desto stötte risk att man utvecklar ett överkänsligt smärtsinne, ett sensitiserat nervsystem. Man ska absolut söka hjälp, det är jobbigt för kroppen och hjärnan att ha ont, man blir trött och okoncentrerad av att ha ont länge, och det finns hjälp att få.

Idag tror forskarna att värken kan beo på en obalans mellan olika kemiska änmen i hjärnan, bland annat serotonin. Det kan förklara varför kronisk värk av spänningstyp ibland åtföljs av koncentrations- och minnessvårigheter och trööhet.

Spänningshuvudvärk och migrän hör till de vanligaste huvudvärksformerna och de går ibland hand i hand. En spänningshuvudvärk kan utlösa ett migränanfall. Och om man har migrän ofta så spänner man sig så klart för det gör ont, och det i sin tur kan ge en spänningshuvudvärk. Äter man då mycket smärtstillande medicin kan det i sin tur ge huvudvärk och så är den onda cirkeln igång. Särskilt mediciner som NSAID t.ex Treo och SSRI preparat kan ge huvudvärk, men även vissa andra mediciner kan ge huvudvärk och det är viktigt att tala med sin doktor om alla mediciner man tar så de inte krockar med varandra.

Man ska inte gå runt och ha ont!
Har man haft huvudvärk länge ska man söka sig till en sjukgymnast. Vi har specialistkunskaper i hur man behandlar huvudvärken på alla andra sätt än med mediciner.

Vi går då noggrant igenom alla bakomliggande faktorer till varför huvudvärken kan ha uppstått.

Det inkluderar hur man sover, hur är det på arbetsplatsen, hur sitter man - viktigt!, ser man bra, hur är det med belysningen. Hur man har sin kropp på fritiden, hur är det med bettet, gnisslar patienten tänder, eller pressar tänderna. En vuxen kvinna kan pressa med ett tryck som motsvarar 150 kg, och en man upp till 250 kg. Har man en familj en partner och 2 barn kan man hålla hela familjen i tänderna, det är enorma krafter som kan utvecklas. Samarbete med kunnig tandläkare är en självklarhet.

En annan fråga är hur man andas, om man andas med sina axlar ligger en konstant spänning upp mot nackmuskulaturen som bara den kan ge huvudvärk.

Ofta så hittar man en eller flera bakomliggande faktorer att börja arbeta med. Ibland behövs trots detta hjälp med ren smärtlindring för att komma ur den onda cirkeln, det gör ont att ha ont, och då spänner man sig bara av det, och utvecklar så småningom ett sensitiserat nevsystem. Akupunktur brukar vara en bra behandlingsmetod, men man kan få prova runt lite bland de olika akupunkturteknikerna. Det finns både den traditionella akupunkturen, triggerpunktsakupunktur, akupunktur med elstimulering ( det är skönare än det låter) och den japanska formen som kallas ”minimal acupukture”. Vi vet idag att akupunktur normaliserar ett sensitiserat nervsystem, är smärtlindrande, antiinflammatoriskt och dessutom har det få biverkningar. Akupunktur hjälper kroppen att hjälpa sig själv utan kemikalier.

Motion och träning i en form som inte ger ökade besvär är även det mycket viktigt, man kan få tänka om i sina rutiner.

Migrän kan vara lite lurig, där är det viktigt att ha ett bra samarbete med sin doktor så man har rätt typ av migränmedicin om det behövs. Lika viktigt är det att hitta de utlösande faktorerna. De kan vara allt från choklad och rödvin till stress, mensperiod, man kan ha en migrän där det enda symtomet är yrsel. Sömnbrist eller oregelbundna mattider kan vara utlösande faktorer. Kommer migränen oftare och oftare är det sannolikt att det kommit en spänningshuvudvärks komponent ovanpå migränen. Återigen, det gör ont att ha ont och då spänner man sig.

Men det finns hjälp att få. Man ska inte ha ont!