Käkledsproblem uppstår i käkleden, på engelska Temporo Mandibular Joint och förkortas TMJ.

Käkleden är den led vi använder allra mest i vår kropp, när vi pratar, tuggar, sväljer. Den är till och med inblandad i vår hållning och vårt sätt att röra oss.
Käkleden ligger precis framför örat, och får man ont i käkleden är det lätt att tro att det är i örat det gör ont. Det kan lika gärna göra ont inne i munnen eller det kan knaka i käkarna när man gapar. Det beror på att musklerna runt käkleden har varit så spända att den lilla njurformade menisken i käkleden får ont om plats och glider lite ur sitt läge. Det kan också göra ont om man ska tugga en baguette eller bita i ett äpple. Normalt är att kunna gapa över tre av sina egna fingrar utan att det gör ont eller knakar. Kan man inte det bör man söka hjälp.
Varför spänner sig musklerna runt käkleden så mycket? Det kan ha olika orsaker. Allt är inte stress.
Om man har lagat en tand hos tandläkaren görs den i regel någon liten millimeter lägre för att inte bli utsatt för för hårt tryck och spricka eller gå sönder. Har man flera lagningar kan det bli en obalans i bettet som man undermedvetet ligger och filar på för att jämna till. Tandhalsarna har en mycket känslig inervation och känner av mycket små förändringar. Muskelkraften som vi biter med är mycket stark. En kvinna kan bita med en kraft på 150 kg, och en man 200-250 kg. Har man en partner och två barn kan man lyfta hela sin familj bara i tänderna! Det är enorma krafter det handlar om, och inte så konstigt att det gör rejält ont.
Värst är det för de som bara pressar, den blir en statisk belastning med mycket mjölksyra i muskulaturen och mycket smärta. De som gnisslar filar å andra sidan ner sina tänder, och det är ju inte heller så bra i längden.
Man kan ha haft en tandställning och efter behandlingen slut har tandläkaren inte tillräckligt noga kontrollerat att bettet är jämnt. Fram tänderna kan vara jättesnygga men längre bak i munnen kan det vara obalanser. Detta är svårt att upptäcka själv, det kräver ett återbesök hos en tandläkare med intresse för bettfysiologi.
Stressen i vår vardag kan bara den göra att man pressar eller gnisslar på natten och även på dagen. . Att ” bita ihop” och att ” tugga i sig” är två uttryck vi slänger oss med, med en tydlig koppling till ökad spänning och stress i förlängningen.
Fysioligerna och forskarna vet sen länge att när TMJ inte fungerar som den ska kan problemen sprida sig till övriga kroppen och ge symtom som huvudvärk, yrsel ochsmärta i nacken och skuldrorna.
Oftast sker men mesta pressningen på natten utan att vi vet om den, men man kan vakna med huvudvärk och stel och värkande käke som liksom måste ledas upp på morgonen.
Forskare känner sen länge till sambandet mellan smärtande TMJ och både spänningshuvudvärk och migrän, och framförallt hos patienter med kronisk migrän.
Så vad gör man då? Besök hos tandläkaren står högt på listan. Sen går man till en sjukgymnast med intresse för CMJ problematik. Gå inte till en knäspecialist, eller en tandläkare inriktad på inplantat....
Tandläkaren gör en avpassad bettskena eller en korrigering av bettet, antingen med slipning, eller mer vanligt nu, att man bygger upp de tänder som blivit för korta och inte får vara med och stabilisera bettet som det var tänkt ursprungligen. Efter några veckor skall man tillbaka för korrinegin av bettskenan, oftast upptäcker man inte alla inslipnings möjligheter första gången. En bettskena ska vara skön och kännas vilsam för käkleden. Den ska inte spänna eller göra ont. är det inte så gå tillbaka för korrigering!
Vi sjukgymnaster har olika sätt att angripa problemet. Personligt utformade käkledsövningar. Vi lär ut anpassade övningar för just det problemet. Ladda inte ner långa listor av käkledsövningar från nätet, det enda som händer om du gör alla övningar på en gång är att du får ont i huvudet! De ska anpassas till individen. Vi töjer och stretchar den spända muskulaturen, vi lär ut hemövningar för att strecha och slappna av i den spända muskulaturen.
Vi arbetar med hållningen, hur man sitter är avgörade för hur käkleden hamnar, och om det ger ökad spänning. Och sist men inte minst akupunktur för att smärtlinda, läka inflammationen i muskler och ligamet runt käken.